„Semmilyen szél nem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” (Seneca)


Felfogásunk szerint a felnőttkor a személyiségfejlődés egyik sajátos időszaka, több elkülöníthető szakasszal. Ezek a fejlődési periódusok többé-kevésbé körülhatárolhatóak az életkor és a jellemző problémák mentén. Utóbbiak kapcsán elsősorban kihívásokról, elakadásokról esetleg traumákról beszélünk.

A felnőttkori önaktualizáció nem mindig problémamentes. Előfordul, hogy még akkor sem az, ha a megelőző életszakaszok fejlődése kiegyensúlyozott volt. Egyeseknek tehát a felnőtt élethelyzetek megoldása nagyobb nehézséget is jelenthet, mint az azt megelőző életkori szakaszok krízisei, konfliktusai okoztak. Ezek a helyzetek ugyanis sokszorosan összetettebbek, és gyakran különböző szükségletek, értékek, célok, szerepek és feladatok közötti konfliktusokhoz vezetnek.

Amennyiben az önaktualizáció hosszabb távon nehézségbe ütközik, vagy komoly feszültséggel jár – saját magunk, és ezzel együtt a környezetünkért érzett felelősség tudatában – érdemes szakember segítségét kérni. Nem jó sokáig egyedül bolyongani az élet labirintusaiban. Egy kívülálló, független szakértő eredményesen segítheti a célok és lehetőségek összhangjának megteremtését a további fejlődés érdekében.