„…a szemmel, füllel és más érzékszervekkel való tapasztalás tele van csalódással…” (Platon)


Eszünk ágában sincs több millió éves evolúciós törvényeket átírni és felülbírálni. De úgy gondoljuk, ha párkapcsolatainkban valóban pusztán a szemünk, a fülünk, az orrunk és egyéb érzékszerveink után megyünk, csúnyán csalatkozhatunk. Nem arról van szó, hogy ezek nem fontosak, sőt, nagyon is azok: feltételei egy jó kapcsolatnak. De csak szükséges és nem elégséges feltételei.

Lelki értelemben a tartós kapcsolatok elsősorban kölcsönös szükségletek és közös célok körül szerveződnek. A szükségletek és a célok igen sokrétűek. Ráadásul a sokféle közös cél és szükséglet mellett szépszámmal vannak egyéniek is. Így aztán nem csoda, ha közöttük törékeny az egység.

A tartós társas kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának rendkívüli jelentősége van az ember számára. Nem tudunk ugyanis intim módon bárkihez illeszkedni. Sőt, az effajta illeszkedés – a már említettek miatt – kisebb csoda, amit érdemes megbecsülni.

Nem akarunk sablonokban gondolkozni ezekről a viszonyokról. Az egyediségben rejlő probléma az, hogy a kapcsolatok milyen jellegűek, milyen intenzitásúak és milyen távolságúak. A lényeg – szerintünk – a kölcsönösségben van. A körülöttünk lévő viszonyok, és társas kapcsolataink is folyamatosan változnak. Egy hosszú távra tervezett kapcsolat akkor tud fennmaradni, ha a változás mindkét fél számára elfogadható.

Saját magunk és a másik ismeretén túl szerintünk ezekre a változásokra kell a leginkább ügyelnünk, és a következő eseményekre tudatosan felkészülnünk: összeköltözés, házasság, gyermekvállalás, a terhesség és a születést követő első időszak, a szülői szerepek, nevelési problémák, konfliktusok és munkanélküliség a családban, válás.

Ez utóbbi is sokféle módon történhet. Ha egy kapcsolat konfliktusokkal telítődik, nyűggé és börtönné válik, akkor az adott keretek között fenntartásának semmi értelme. A szeretet ilyenkor pont arról szól, hogy a másikat el kell engedni, mert nem tudjuk megadni számára azt, amire szüksége van.

Ha ilyen problémákkal küzd, vagy szeretné – amennyire lehet – megelőzni azokat, keressen bennünket email-ben, vagy a kapcsolat rovatban megadott időpontokban telefonon.